Bergvärme – miljövänlig värme som lönar sig på sikt
Bergvärme tar tillvara på solenergi lagrad i berggrunden. Ur ett borrhål i marken tas den lagrade energin upp och förstärks av en bergvärmepump. Bergvärmen är miljövänlig och långsiktig. Installationskostnaden är relativt hög, men på sikt lönar det sig i princip alltid. För att kunna använda bergvärme krävs det att huset har ett vattenburet värmesystem. Bergvärmepumpen kräver cirka en tredjedel el för att fungera.
Hur bergvärme fungerar: I berggrunden finns lagrad värmeenergi som ursprungligen kommer från solen. Temperaturen i berget är cirka 2–8°C året runt. För att kunna dra nytta av värmen i berget borras ett hål (energibrunn) 50–200 meter ner i marken. Djupet bestäms av husets energibehov. I det cirka 15 cm breda borrhålet förs det ner en dubbelvikt kollektorslang fylld med vatten och frostskyddsvätska. Vätskan i kollektorslangen pumpas upp till bergvärmepumpen. I värmepumpen finns ett köldmedium som förångas när det kommer i närheten av vätskan i slangen. Ångan samlas upp i en kompressor, vilket gör att temperaturen höjs kraftigt. När temperaturen nått cirka 50°C skickas värmen ut i huset via elementen. Av kostnadsskäl dimensioneras värmepumpen inte för att klara uppvärmingen under riktigt kalla dagar; dessa dagar är så få att det helt enkelt inte är värt det. Under de kallaste dagarna tar värmepumpen istället hjälp av en elpatron (som elvärme).
Krav och förutsättningar för bergvärme:
Värmepumpen behöver el för att fungera. Varje kWh el som krävs ger cirka 3 kWh värme. Minsta rekommenderade avståndet mellan 2 borrhål är cirka 20 meter. Om ni har mindre än 10 meter till närmsta granne bör ni därför kolla med dem om de har eller tänker installera bergvärme.